آموزش زبان و 7 مورد از مهم ترین مشکلات آن در سیستم آموزشی ما

مهم ترین مشکلات آموزش زبان در سیستم آموزشی ما
همه ما به عنوان دانشآموختگان این سیستم آموزشی همیشه برایمان جای سوال بوده که چرا با وجود صرف چندین سال از بهترین سالهای عمرمان که بیشترین شور و اشتیاق و استعداد برای یادگیری چیزهای جدید به ویژه زبان خارجی را داشتهایم و بدون دغدغههای دوران بزرگسالی به یادگیری زبان پرداختهایم اما هنوز نمیتوانیم آنگونه که باید و شاید از زبان برای برقراری ارتباط و رفع نیازهایمان استفاده کنیم و عملا چیزی یاد نگرفتهایم که به کارمان بیاید.
چرا مجموعه نکات کنکوری، گرامر، لغات و… که زمانی از دیدگاه معلمان و مشاوران مدرسه و کنکور یادگیریشان حیاتی جلوه میکرد در زندگی واقعی ما هیچ کاربردی نداشته و ندارد. شرایط برای هر دو زبان انگلیسی و عربی که در ایران به عنوان زبان خارجی آموزش داده میشوند یکیست.
اهمیت یادگیری زبان خارجی
امروزه پیشرفت وسایل ارتباط جمعی، تکنولوژی و… در سریعترین حالت ممکن خود در طول تاریخ بشر قرار دارد و انسانها فارغ از دغدغه مکان و زمان با هم ارتباط برقرار میکنند؛ بنابراین در شرایطی که دنیا به یک دهکده کوچک تبدیل شده، همه از این موضوع آگاهیم که یادگیری زبان چقدر میتواند مهم و حیاتی باشد تا بتوانیم با دنیای خارج در ارتباط بمانیم.
آموزش زبان های خارجی در مدارس
زبان انگلیسی یک زبان بینالمللی و مشترک جهانی و از همه مهمتر زبان علم است که در مدارس ما از مقطع هفتم آموزش داده میشود و زبان عربی که امروزه یکی از مهمترین زبانهای زنده دنیاست و البته زبان کشورهای رو به رشد و توسعه کشورهای عربیست که امروزه با پیشرفتهای خیرهکننده خود دنیا را شگفتزده کردهاند و برخی عقاید و دیدگاههای منفی که برخی نسبت به زبان عربی داشتند را تلطیف بخشیدهاند.
رویکرد حاکم بر برنامه درسی، کتاب درسی، سیستم تربیت معلم، دبیران بیانگیزه و نبود امکانات آموزشی و تکنولوژیهای لازم از اصلیترین مشکلات سیستم آموزشی ماست.
لازم نیست سواد آنچنانی داشته باشید یا متخصص این کار باشید، هر فردی با یک بار ورقزدن کتاب درسی حس میکند که انگار یک کتاب سطح ابتدایی که به سبک بسیار ناشیانهای از زبان فارسی ترجمه شده را میخواند. در واقع هیچ نشانهای از فرهنگ و زبان واقعی نمیبینم؛ در حالی که زبان و فرهنگ پیوستگی کامل با هم دارند.
آموزش زبان بدون فرهنگ واقعی آن کشور هیچ معنایی ندارد. شاید یکی از دلایل عدم جذابیت کتابهای درسی در طول این سالها همین بوده است.
در ضمن زبان کتاب درسی کاملاً بیکاربرد و از زندگی واقعی به دور است. تصاویر و گرافیک به کار برده شده هم بسیار ابتداییست؛ یعنی به گونهای نیست که محرک و انگیزاننده دانشآموزان باشد.
اینطور که پیداست هدف کتاب درسی بیشتر آموزش خواندن و کمی نوشتن است، درحالی که متدهای آموزشی نوین دنیا تمرکز خود را بر یادگیری زبان به صورت ارتباطی گذاشتهاند و توانایی برقراری ارتباط با زبان از طریق مکالمه و گفتار بسیار مهم است.
مهمترین عامل موثر در یادگیری زبان
یکی از مهمترین عوامل موثر در یادگیری زبان در در معرض آن قرار گرفتن با میزان و کیفیت مناسب است. زمانی که در برنامه درسی به زبان اختصاص داده میشود کافی نیست. علاوه بر کمیت، کیفیت محتوای آموزشی که در کلاس به کار برده میشود و متد آموزشی معلم (که معمولا کتابمحور است) به نحوی نیست که این فاکتور مهم به اندازه کافی تأمین شود.
در خارج از کلاس درس هم وضعیت تعریفی ندارد، احتمالاً فعالیت بچهها به همان کلاسهای خصوصی زبان ختم شود که به خاطر کنکور و شاید فشار تکالیف و یادگیری درسهای دیگر مثل ریاضی و فیزیک و… که مهمتر از زبان تلقی میشوند آن هم کنسل شود.
اگر از معلمان زبان بپرسید که چه روشی برای یادگیری زبان مناسب است، بدون شک میگویند رویکردی که به بچهها توانایی برقراری ارتباط در زندگی واقعی به زبان مقصد را بدهد. اما عملاً میبینیم ساختار و سیستم آموزشی ما و همچنین مراکز تربیت معلم شایستگی ایجاد همچین امکانی را ندارند.
در واقع دانش و مهارت معلم در سطحی نیست که بتواند این فضا را فراهم کند و حتی اگر معلم، نیتیو لایک هم باشد، محتوای کتاب درسی و برنامه درسی این اجازه را نمیدهد و معلم به نوعی قربانی ساختار حاکم میشود.
متد آموزشی غالب زبان در مدارس همان شیوه سنتی هست که بیشتر بر پایه آموزش قواعد و لغت و ترجمه میباشد که در دنیای مدرن و پیشرفته امروز که مهارتهای ارتباطی حرف اول را میزنند، هیچ محلی از اعراب ندارد.
همچنین ما در بامابیاموز این شرایط را برای شما عزیزان فراهم کردهایم که بتوانید با حضور در کلاسهای آنلاین، زبان رومانی را به خوبی یاد گرفته و با همکلاسیهای خود در تعامل باشید.
برای مشاهده دورههای ما میتوانید از لینک روبرو بازدید نمایید. {لینک +}
نوشته شده توسط: روژان مرادی
دیدگاهتان را بنویسید